Werkbladen

Werkbladen

Werkbladen

Een aanrechtblad wordt natuurlijk het meest gebruikt in de keuken naast de wasbak en het kookstel. Werkbladen moet natuurlijk tegen intensief gebruik kunnen maar het moet ook een juiste uitstraling hebben. Er zijn zoveel verschillende aanrechtbladen. Men ziet af en toe door de bomen het bos niet meer. Wat is er nu goed en wat niet? Werkbladen hebben ook verschillende eigenschappen. Men kan op basis van deze eigenschappen een keuze maken. Wat mooi is? Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van smaak. 

Hier een overzicht van de werkbladen die RestyleXL gebruikt in de keukens:

Massief houten werkbladen

Hout is een natuurlijk materiaal en geeft de keuken dan ook een natuurlijke, warme uitstraling. De oud houten keukenbladen van RestyleXL onderstrepen dit karakter nog eens extra. Hout is in principe bij alle woonstijlen inzetbaar. Of het nu een landelijke keuken is of een design keuken, hout kun je overal inzetten. Wij gebruiken voornamelijk grenen / vuren en eiken. Grenen is wat zachter en eiken weer best hard maar bij dergelijke werkbladen moet toch altijd een snijplank gebruikt worden. Ook al zijn de bladen behandeld.

Behandelen doen wij met olie of met lak. Voordeel van een olie is dat de werkbladen plaatselijk bijgewerkt kunnen worden bij beschadigingen of slijtage. Wij gebruiken ook een sterke water gedragen matte componenten lak. Deze is zeer sterk en nauwelijks zichtbaar. Ook een goede optie dus bij natuurlijke materialen. Ook een lak kan natuurlijk slijten bij intensief gebruik of beschadigen als er scherpe voorwerpen op vallen. Het is dan lastig om plaatselijk bij te werken. Het werkblad voorzien van  een nieuwe laklaag  is wel wat werk maar in principe goed te doen.

Erg mooi dus een houten werkblad voor een natuurlijke uitstraling. Wel krasgevoeliger dan steen bijvoorbeeld. Dat kan als een nadeel gezien worden. Onze oud houten werkbladen mogen ‘leven’ zeggen wij. Een krasje meer of minder is dan niet erg.. Een hete pan rechtstreeks op een houten aanrechtblad kan men beter ook vermijden of eigenlijk nog beter; dat moet je sowieso niet doen vinden wij.

De prijs is geheel afhankelijk van de gekozen houtsoort en de dikte van het massieve werkblad.

Werkbladen massief hout

Werkbladen van Natuursteen

Natuursteen is van oudsher het meest gebruikt in keukens. Tegenwoordig wordt dat minder omdat er zoveel andere materialen zijn. Het is naast hout wel verreweg het meest natuurlijke materiaal van alle werkbladen,  dat spreekt voor zich. Natuursteen kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Voor een grof en mat effect kan er gevlamd worden. Zoeten voor een glad en mat effect en polijsten voor een glad en glanzend effect. We hebben te maken met natuurlijke materialen dus enig kleurverschil is altijd mogelijk in natuurstenen werkbladen. Wij gebruiken veel hardsteen of  graniet maar ook marmer zie je steeds meer terugkomen in  moderne keukens. Hoe zit het met onderhoud?  Impregneren is aan te raden. Het werkblad wordt daardoor beter bestand tegen zuren en vetten. Vooral bij hardsteen is impregneren aan te raden omdat onder andere zuren het blad kunnen aantasten. De zuren reageren dan met het aanwezige kalk. Hardsteen bevat meer kalk dan graniet bijvoorbeeld. Bij impregneren zal na verloop van tijd het werkblad verzadigd raken en wordt deze minder gevoelig voor aantasting. Niet impregneren kan natuurlijk ook. De bladen gaan dan ‘leven’. Dat is natuurlijk wel een bewuste keuze. Water, groene zeep en een schuurspons zijn dan uw wapens. Buiten het impregneren is natuursteen natuurlijk zeer duurzaam en keihard. Het materiaal is bestand tegen hitte en krassen. Eventueel opknappen van het werkblad is ook goed te doen door een specialist. Wat prijzen van natuurstenen werkbladen betreft is hardsteen het voordeligst. Daarna graniet en marmer.

Werkbladen natuursteen

Beton

Een regelrechte keukentrend is  beton. Betonnen keukenbladen zijn inzetbaar in bijna alle keukens en keukenstijlen. Het nadeel van beton is dat het poreus is. Inwerking van vetten en zuren kunnen dan ook als een nadeel gezien worden. Er zijn mensen die vinden dit juist  mooi,  echter zijn er ook die dit niet op prijs stellen. Het is dan raadzaam te overwegen of een betonnen werkblad wel  geschikt is voor u. Kiest u voor een keukenblad van beton dan is dat een bewuste keuze en u dient dan de eigenschappen in acht te nemen bij het gebruik. Goede kwaliteit beton is dan weliswaar minder poreus echter blijft beton gevoelig voor vetten en zuren. Wij gebruiken veel microbeton. Minder poreus, flexibeler en lichter dan traditioneel beton. Als bescherming doen wij er een coating overheen. Anderen impregneren betonnen aanrechtbladen weer. De coating ligt op het blad en met impregneren trekt het in het blad. Beide hebben voor en nadelen. Wij hebben een tijdje terug reeds een artikel geschreven over betonnen werkbladen. Deze kunt u hier teruglezen. Prijzen van betonnen keukenbladen zijn ongeveer vergelijkbaar met natuursteen. Beton zelf is niet zo heel kostbaar echter het maken van de mallen is een arbeidsintensieve klus.

Werkbladen beton

Terazzo

Terazzo of granito wordt op dezelfde manier verwerkt als beton. Verschil is dat gebroken natuursteen wordt gebonden met cement. Soms worden er ook glas, zand of kleurstoffen toegevoegd. Polijsten of slijpen zorgen voor een mooi eindresultaat. Wat prijs betreft is dat weer afhankelijk van de mal die gemaakt moet worden. Net als cement is het materiaal niet prijzig echter het werk eromheen is wederom arbeidsintensief.

Werkbladen Terazzo

Composiet

Composiet is een mengsel van een kunststof en een natuurlijke stof zoals kwarts of graniet. Van oudsher werd afval van natuursteen vermalen en vervolgens gemengd met kunststof. Zo zijn de composieten werkbladen ontstaan. Tegenwoordig zijn er talloze variaties mogelijk met deze gebruiksvriendelijke werkbladen. Vetten en zuren kunnen nog steeds op de bladen inwerken echter zijn de werkbladen beter bestand tegen vetten en zuren dan natuursteen. Dit komt door het vermengen met de kunststof. Oppervlaktes worden op diverse manieren afgewerkt waardoor er hele mooie natuurlijke effecten kunnen ontstaan. Tevens worden de composieten werkbladen anti bacterieel gemaakt. Composiet is een compact, krasbestendig materiaal. Kan tegen een stootje, is niet poreus en kan goed tegen gemiddelde hitte. Doekje erover en klaar. Klinkt allemaal heel goed en dat is in zekere zin ook zo. Helemaal 100% vlek, kras en hittebestendig is het niet. Maar het is een goede optie voor mensen die niet al teveel omkijken naar een keukenwerkblad willen hebben. Doorgaans is composiet ook wat voordeliger. Er zijn verschillende soorten composiet met net even andere eigenschappen. Dit ligt helemaal aan de samenstelling van het materiaal. Hoeveel kunststof en hoeveel natuurlijk materiaal zit erin verwerkt. Prijzen liggen doorgaans iets onder natuursteen. Als u nog betere eigenschappen wenst in een keukenwerkblad dan is keramiek wellicht een optie.

Werkbladen composiet

Keramiek

Keramiek wordt meer en meer toegepast in keukens. Keramische werkbladen hebben de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. Keramiek is zeer sterk en erg slijtvast. Tevens zeer goed bestand tegen zuren, vlekken en hitte. Erg gebruiksvriendelijk dus. Er zijn tegenwoordig tal van kleuren en afwerkingen. Hierdoor kunnen keramische werkbladen dan ook in alle keukens toegepast worden. Er is zelfs keramisch beton op de markt. U heeft dan de uitstraling van beton maar de eigenschappen van keramiek. Helemaal ‘beton’ wordt het natuurlijk nooit echter is het resultaat wel verbluffend.  Zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk dus. Enig nadeel is de brosheid van keramiek. Maar dat wordt tegenwoordig goed opgevangen door meerdere lagen op elkaar te verlijmen. Prijstechnisch ligt keramiek weer wat boven natuursteen.

Werkbladen keramiek

RVS

In professionele keukens wordt veelal gebruik gemaakt van RVS, roestvrij staal. Waarom? Het onderhoud is zeer eenvoudig en het materiaal is zeer duurzaam. Buiten deze eigenschappen heeft RVS natuurlijk een bepaalde uitstraling. Deze past perfect in moderne keukens maar ook in design keukens. Dit zijn dan ook de redenen waarom RVS steeds vaker wordt toegepast in keukens voor particulieren. Er zijn talloze combinaties te bedenken. Vooral onze oud houten fronten en werkbladen combineren perfect met roestvrij staal. Er kan geborsteld worden voor een mat effect en gepolijst voor een glanzende uitstraling. Wij bieden de mogelijkheid om de spoelbak naadloos in het blad te verwerken. Perfect voor de moderne design keuken. Er wordt wel eens gezegd dat er snel vingers zichtbaar zijn en dat is ook zo maar er zijn zeer goede reinigingsmaterialen op de markt. De vette vingers zijn dan snel weg. Krassen krijg je echter niet meer weg. RVS is krasgevoelig. Nadeel? Voor de een wel en voor de ander juist niet. Prijzen? Vergelijkbaar met steen en beton.

Werkbladen RVS

Blauwstaal

Wij leveren blauwstalen keukenbladen. Blauwstaal is warm gewalst staal. Door het walsen krijgt de stalen plaat een ‘walshuid’. Dat is een blauwachtige laag. Juist dit geeft het staal zijn uitzonderlijke karakter. Er zijn vele leveranciers van staal. De kunst is het uitzoeken van de juiste platen om de juiste uitstraling te krijgen. Waarom blauwstaal? Blauwstaal kies je voornamelijk voor de uitstraling. De blauwe gloed en de tekening in de platen zorgen voor een karaktervol product. Dit is super te combineren met ons oude hout. Het is industrieel onbewerkt staal met een meestal blauwe ‘walshuid’. Als deze beschadigd kan het staal gaan roesten. Dat maakt blauwstaal best kwetsbaar als het een werkblad in een keuken moet worden. Behandelen met een gekookte lijnolie zal uitkomst bieden. Zaak is het werkblad op reguliere basis in te smeren om roesten op beschadigde plekken te voorkomen. Transparant coaten kan ook echter is er kans dat de coating niet 100% hecht op de ‘walshuid’. Inzetten als keukenwerkblad? Dat kan zeker maar wees u bewust van de eigenschappen. Wij maken vaak een combi van blauwstalen deuren met een houten werkblad als mensen blauwstaal niet geschikt voor een werkblad vinden vanwege de eigenschappen. Het staal heeft nou eenmaal een uitzonderlijke uitstraling. Prijstechnisch is blauwstaal best voordelig als het vergeleken wordt met andere keukenwerkbladen. Wellicht ook een voordeel.

Werkbladen blauwstaal

Zink

Als laatste zink. Is zink aan te raden in een keuken? Wederom verschillen de meningen weer. Zink is zacht, krasgevoelig en het ‘werkt’ als er bijvoorbeeld een hete pan opgezet wordt. Het wordt ook best snel vuil. En er wordt ook gezegd dat zink vanaf een bepaalde hoeveelheid giftig kan zijn voor de mens. Er zijn tal van legeringen met zink. Laat u dus goed voorlichten bij de aanschaf van een zinken werkblad. Maar goed, zijn dat nadelen? Ja natuurlijk zijn dat nadelen. Misschien gewoon een snijplank gebruiken dan??? Grote voordeel van zink is dat het een bepaalde uitstraling heeft. Nog groter voordeel is dat het betrekkelijk voordelig is. Nog voordeliger dan blauwstaal. Zink roest ook niet. Wederom een bewuste keuze dus. Neem de eigenschappen in acht en weet van tevoren waar u aan begint.

Werkbladen zink
Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten? Vraag het hier! (Of bel: 0348 - 562702)

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten